Sidor

28 februari 2007

Bokrecension

Vi har ett litet gäng bröllopsböcker i vår bokhylla som vi fått från familjemedlemmar efter förlovningen. Nu har jag bläddrat igenom de flesta och en jag kan tipsa om är "Att gifta sig". Tyvärr inte så mycket pyssel som man kan önska, men en hel del roliga real-life-stories och mycket bra tänk-på-att-grejer. Det är i varje fall den bästa översiktsboken jag läst hittills.

Bröllop-no-nos

Ni har säkert alla varit på något bröllop någongång där ni tänk - "Oh no, så där skulle jag inte göra i fall det var mitt bröllop!" Det kan vara allt från den äckliga tacosbuffén till den överförfriskade toastmastern. Dålig planering från brudparet eller bara något oförutsägbart som de inte alls kunnat råda över. Har du några exempel som vi blivande par kan försöka ha i bakhuvudet nu när vi planerar?

Här kommer ett par från mig:

Välj en toastmaster som vill vara toastmaster. Har varit på bröllop där toastmastern mest stått upp högröd i ansiktet och skruvat på sig generat när han deklarerat nästa talare.

Small kids suck. Sorry för att jag säger det, jag vet att småbarnsföräldrar ofta tycker att det är en självklarhet med att få ta med sina barn och att brudpar med kids tycker det är helt ok. Själv tycker jag det är en rejäl partykiller att få en mamma/pappa med sin gapiga bebis till bordsgranne.

Betalbar? Om gästerna ska betala för sin egen dryck så se till att det är till självkostnadspris på något sätt. Att betala 140 kronor/drink är ingen stämningshöjare.

Bjud folk ni känner eller ha ett mindre bröllop. Har varit på bröllop där brudparet ville ha en stor fest, så de bjöd in massvis med människor de knappt kände. B.la mig. Blir en väldigt underlig stämning då.

Gifter ni er kyrkligt? Stäm av med prästen då så att ni verkligen får köra kyssen i kyrkan. Många präster/kyrkor tycker inte att det ska ingå i akten.. och som åskådare blir det ett antiklimat som bara den när det man sitter och väntar på uteblir.

27 februari 2007

Kinesiskt nyår

Efter att ha väntat på mina beställda tygprover i över en månad så hörde jag tillsist av mig till Ikoo via msn-messenger.

"What happend to the samples I ordered?"
"Oh.. sorry, we have been celibrating Chinese New Year"
"So.. you haven´t even sent them yet?"
"No. Sorry"
"Eeh.. ok. Thanx for letting me know."

Suck. Får nog börja kika runt i riktiga butiker istället. Annars får jag väl min klänning lagom tills nästa sommar.

26 februari 2007

Bytt är bytt

Förra veckan upptäckte jag att flera av de ställen vi pratat om att spendera vår bröllopsnatt på hade hunnit bli fullbokade. Så snabbt som tusan bokade jag en romantisk svit på hotell J i Nacka. Jacuzzi, skumpa och en terass som nästan vätter mot vattnet. Inte riktigt vad vi ville ha, men på rätt sida av stan.

Men så i dag hittade vi en fin svit på Clarion Hotell vid Skanstull istället. Med intjänade bonuspoäng vi hade där så blir det bara halva priset. Jag mailade min darling för att fråga om han tyckte att vi skulle byta, han svarade: "Vi hatar ju jacuzzi. Och älskar vanligt badkar. Och bubblet på J är förmodligen cheap-ass mousserande ändå. Och vad är väl en altan i jämförelse med en vy över ditt favvoplace i hela stan, johanneshovsbron… Och vi ser globen"

Sant. Och så får vi checka ut vid 15.00 dagen efteråt. På J höll de stenhårt på 12.00. Vem orkar ens stiga upp då dagen efter sitt livs fest? Skumpa får vi väl styra upp själva.

25 februari 2007

HaHaha

Jag googlade just runt lite grand på nätet efter manschettknappar i femtiotalsstil till min kära blivande make. Log brett när jag hittade dessa "Scrubbles" med våra initialer på. Det är som om de skriker - vi är menade för varandra, köp oss!

Det börjar likna inbjudningskort bannemig

I dag har vi fått till en gästlista (Gaarh.. vad trist det är när man tyvärr inte får plats med alla som man önskar), adresslappar till kuverten och alla inlagor.
Så i veckan börjar printandet och limmandet.. börjar känns verkligt det här nu. :)

Fina frimärken

Posten.se kan man bla. köpa en massa snygga frimärken. En liten detalj som de flesta människor inte bryr sig det minsta om, men ändå.
Visst är det väl lite trist att sabba fina inbjudningar med ett vanligt frimärke med kungabarnen på?


Änglar, kolonilottsträdgårdar och Elvis Presley - eller som här vill vänster, fina hjärtan!

Få inspiration till bröllopsfrisyrer

den här sidan finns det ett gäng bra länkar till sidor med mängder av foton på olika bröllopsfrisyrer.

PS: Förra sommaren sminkade jag på ett bröllop där bruden.. rätt ut sagt.. såg helt hemsk ut i håret när hon kom från frisörskan som fått fria händer. Hennes frisörska måste ha varit packad, och bruden var för blyg för att klaga. Slutade med att jag fick göra håret också. Summan av detta: Don´t trust att din frissa vet vad hon gör. : ) Printa ut ett par frisyrer du tycker om och visa henne/honom.

23 februari 2007

Inbjudningskorten är inköpta

Oj vad jag har letat efter bruna inbjudningskort! Har sprungit runt i varenda pappersbutik för att hitta färdig-bigade kvadratiska kort men se icke. Har testat att göra egna men gett upp och så har jag letat som en dåre på nätet. Antingen har de varit svindyra eller så har de bara funnits i helt fel nyans. Men nu så.. Mycards hade precis vad jag letade efter till ett bra pris.
Så nu är rubbet beställt. Sen ska vi bara pynta upp dem med vår nyinköpta tapet och de prickiga banden som har kommit från England.

20 februari 2007

Fick paket med posten idag

Min killes fantastiska storasyster hade varit och shoppat på Debenhamns i London och idag kom denna supersnygga wedding planner i vitt läder till oss i ett fint paket! Roligaste överaskningen den här veckan helt klart.




















Plannern har en massa bra platsfickor för att kunna spara småprylar eller lösa papper, och så har den varenda to-do-lista och budgetplaneringsmall man kan tänka sig. Wohoo!

19 februari 2007

Jag är usel på att blogga just nu

Det är för att vi har fullt upp här med att försöka hitta ett band, en fotograf, transport, ett ställe att spendera bröllopsnatten på samtidigt som vi skissar på texter till inbjudningskorten och gästlista..

16 februari 2007

Någon som känner en bra fotograf?

Vi efterlyser en bra fotograf som tar bilder med reportagekänsla den 28:e juli nu i sommar. Från dagens förberedelser till festen på kvällen. Efteråt vill vi få alla bilder på en dvd så att vi själva kan välja vilka vi ska framkalla och var.

Frågan är: Var finns han/hon?
(Förslagsvis i närheten av Stockholm)

Fotografen som jag tokhoppats på visade sig ha semesterplaner just då :(

15 februari 2007

Att gifta sig i kyrkan

Varför väljer man att gifta sig i kyrkan om man inte är särskilt religiös? Kan inte räkna hur många gånger jag har jag fått svara på den frågan. För inte är det så att jag tror varesig på jungru Maria eller att Jesus gick på vatten. Jag är helt övertygad om att världen inte började med Adam och Eva och jag tycker att kyrkan både historiskt och idag begått massor av fel.

Med andra ord - nej, jag är inte kristen. Men jag är religiös i min egna underliga mening och jag har alltid trivts bra i kyrkan. Har sökt mig dit när jag känns mig ledsen, varit nyförälskad, i sorg eller bara vilsen. Det är en skön plats i min mening och både att konfirmera mig och ha eventuella bröllop och barndop där i framtiden har kännts helt naturligt.

Det finns dock en åsikt om att "om man väljer att gifta sig i kyrkan så är det på deras villkor". Kyrkan får man liksom inte ifrågasätta. Hela frågan är tokinfekterad, det behöver man bara besöka Bröllopstorgets forum för att förstå. Folk blir helt rabiata över ämnet. Man måste vara antingen eller. För eller emot. Varför det? Jag är för - men också emot.

Det suger att kyrkan inte är mer måna om brudparets önskningar under dera vigsel än de är. Vill bruden gå fram med sin pappa så kan hon väl få det? (förbjudet i vår kyrka exempelvis) , vill de lyssna på Depeche Mode på CD som ingångsmusik so be it.
Är det två personer av samma kön som haft turen att hitta kärleken så ska väl de ha samma självklara rätt som heteropar att avge sina löften inför Gud om de så önskar? Vill brudgummen bära klänning, vill bruden bära knallrött? KÖR säger jag, men nix säger kyrkan. Lite olika från församling till församling, men ändå.

Skittrist och jag önskar att det vore annorlunda.

Och så önskar jag för guds skull att vi skulle kunna gifta oss kyrkligt men ändå SLIPPA de där hemska psalmerna som ingen ändå kan sjunga. Och skräckfilmsorgeln - hur hemsk är inte den?

Suck

Där sprack planen för ingångsmusiken. Etta James vackra låt "At last" på cd får inte spelas i kyrkan. "Vi tillåter ingen musik på cd eller kassettband" meddelade prästen igår på alla hjärtans dag-konserten.
Nehepp.

14 februari 2007

Ha en mysig Alla hjärtans dag!

Tänkte bara snabbt önska alla en härlig alla hjärtans dag innan vi går på Alla hjärtans dag-konsert i "våran" kyrka. De har bjudit in alla som gift sig där tidigare och de som bokat in sin vigsel för att man ska få lyssna på lite bröllopsmusik någon timme. Bra iniativ!

Hoppas ni får en bra kväll. Ensamma, med hjärtevännen eller med en bra kompis!

13 februari 2007

Vårt bröllop - status

  • Vi har bestämt oss för hur inbjudningskorten ska se ut.
  • Vi har kanske fixat ett par som sjunger under vigseln.
  • Vi har ett par toastmasters
  • Vi har en "festansvarig" En som bossar över serveringspersonalen liksom. : )
  • Och så har den tre stycken servitriser med sig också.
  • Vi har nästan bestämt oss för menyn.
  • Och så är min hårfrissa är bokad.

För ögat

Hos Wendy Kromer kan man kika på lite snygg tårtdekor!











Foto: Wendy Kromer

Åh gud vad gott..

Bloggaren Posie Gets Cozy har bakat hemma.. och kolla här vilka enormt fina små bakelser det blev! Något att skämma bort sin älskade med i morgon på alla hjärtans dag kanske?

DJ in a box

Hittade en kanontjänst idag! Dj in a box. Du fyller helt enkelt en maskin med spellistor som du själv skapar utifrån låtarna på deras hemsida, sen får du hem maskinen lagom till festen och så är det bara att rocka på.
Eller.. njae, jag vet inte om det är så himla mycket bättre än en vanlig stereo iof, men låtlistefunktionen är jättebra. Och det är helt suveränt att man kan bli medlem (gratis) och sedan lyssna runt på sjukt massa låtar!

Sminkkurs

Jag har hoppat över att boka någon sminkös vilket eventuellt resulterar i att jag får se ut som en clown på bröllopet. Men men, jag har själv sminkat på flera bröllop så det skulle kännas odd att leja ut just den biten. Däremot så behöver mina make up-skills fräshas upp lite grand känner jag, så nu har jag bokat in en sminkkurs på Make Up Store. För femhundra kronor så blir man sminkad av en sminkös och får lite bra tips på vald sminkning. När du är färdig så får du dessutom shoppa smink för i butiken för femhundringen. Kanonbra ju!















Foto: MakeUpStores hemsida

Scenskräck

Jag har aldrig gillat att fira mina egna födelsedagar, just för att jag inte alls gillar "all-lights-on-me"-känslan.
Pga detta har jag även alltid varit lite för feg för att hålla grandiosa tal på vänners middagar och just tackat nej till att medverka i Kanal Lokals program om bloggare för att berätta om Bröllopsbloggen. Tråkfegis.
Undrar hur fasiken det ska gå igentligen att stå brud? Snacka om att stå i centrum.
Jag får klä upp min blivande make i någon helsjuk fjäderkreation så att han stjäl all uppmärksamhet helt enkelt.

07 februari 2007

Svårt att välja låtar?

Den här amerikanska sajten har massor av olika vanliga bröllopslåtar som man kan lyssna på snuttar av. Allt från Bach till Rolling Stones.

How sweet it is to be loved by you..

Perfekt som enkel morgongåva eller alla hjärtans dag-present. Choklad med små kärleksbudskap från Confetti.

06 februari 2007

Några bilder från bröllopsmässan


















Linda Bentzing höll publiken glad mellan modevisningarna med sitt käcka sätt och skönsång.

















Zübeyde Simsek tillsammans med sina modeller visar hennes nya kollektion.

















Modevisning med massor av vackra klänningar, överaskande inslag och ändå rätt bra med olika färger vilket gladda mig.

















Chokladfabriken visade upp snygga praliner och här deras vitchokladsbakelse.

















Miss Zübeyde Simsek visar upp sin svarta blåsa. Och så var såklart Allt om Bröllop på plats med sina tidningar.


















Panduro hade dukat upp till bröllopsfest, för att sälja sina nya pysselbok om just bröllopspyssel.

Blomsterarrangemang till festbordet














Foto och arrangemang: Maria och Ulrika från Floristatelje.se
En detalj som kan göra hela skillnaden på en finare middag är just blomsterarrangemangen. De gör borden levande och färgsprakande, och känns som ett självklart inslag på bröllopet. Sprang in i några ovanligt snygga arrangemang på Bröllopsmässan som visade sig komma från Floristateljen i Stocksund. På deras hemsida får man några smakprov på deras blomkonst som jag tokgillar!
Något rosa tänker jag mig för egen del, och så givetvis något lågt (så att folk ser personen på andra sidan borden) och något med diskret doft (migränvarning annars).

05 februari 2007

Ribbon Oasis

Aj, jag har inte hunnit lägga upp en enda bild från bröllopsmässan. Har istället haft fullt upp med att försöka få ihop beståndsdelarna till våra inbjudningskort. Pocketfoldkort kommer antingen att få göras från scratch själva eller beställas från England, för det finns inte en enda svensk butik som har dem. (Pocketfolds = Inbjudningskort med en ficka där man kan sticka ner separata papper) Men vi fick hem en del bruna papper att testa med i varje fall, och så hittade jag en perfekt brun blivande gästbok från Bookbinders Design också!

Bäst av allt är ändå att jag efter månaders av tröstlöst googlande nyss hittade till Ribbon Oasis! Den mest välsorterade band och snöresbutiken jag sett, och allt till kanonpriser! Beställde just en knippe band till pyssellådan.

04 februari 2007

Bröllopsmässan på Grand

Bröllopsmässan på Grand Hotell här i stan var kanon förresten! Vi var där i dag och kikade på massa snygga kläder, hittade ev. en leverantör av vår mat, samlade broschyrer och mumsade i oss god choklad. Ett stort plus för de lyxiga lokalerna, Zübeydes nya klänningskollektion och de gulliga tjejerna från Calligraphen! Lägger upp lite bilder från jippot i morgon kväll tänkte jag så att ni får kika.

Mer för statistiklovern i mig.

Jag tog en närmare titt i min besöksstatistik från Google Analytics, och här är tydligen de 15 sajter som driver mest besök till bloggen genom att länka hit.

1. Bröllopstorget
2. En skolfrökens bekännelser
3. Ljuvligt hemma
4. Bloggtoppen
5. Bröllopsguiden
6. Astrids mamma
7. Familjeliv
8. Välkommen till Lisa
9. Min livsstil
10.Julie K
11.Evasleva
12. Lycklig
13. Monogramsidan
14. Meri says
15. Mrs Pitepalt

Kul, tack för era länkar!
Och här är de 15 vanligast orden som gör att folk trillar in hit från Google:

1. I nöd och lust
2. Festprogram bröllop
3. Festprogram
4. Blomsterspråket
5. Vika servetter
7. Pyssel
8. Bordsdekoration
9. Egna inbjudningskort bröllop
10.Bröllopsplaner
11. Servettvikningar
12. Bröllopsblogg
13. Bröllopstips
14. Vigselprogram
15. Agneta Sjödin bröllop

Idag blir det bröllopsfix som bara den

Nu ska vi iväg till vår festlokal för att räkna porslin och mäta bord, därefter ska vi på bröllopsmässan här i Stockholm! Wohoo!