Sidor

26 april 2012

Dancing in the rain

Toppen! - tänkte jag idag när jag såg regnet genom fönstret. För igår hittade jag äntligen den där regnjackan jag tänkt att jag behövt så länge men varesig hittat i schysst modell eller till rimligt pris. Veckans bästa köp helt klart! Så där att jag nästan hoppas på några dagar till med skitväder.

Kärlek

Eller som Rigo sa igår
- Bim, jag älskar dig. Jag älskar dina ögon. Jag älskar din arm.

24 april 2012

Två knappa veckor kvar

Av mitt heltidssnusande på denna lilla ljuvliga varelse.

Rigo 2 år och 10 mån



Det är mycket Älskar och Älskar inte just nu. Han älskar sin familj, Playmobil, djurbebisar, vanliga bebisar, draken i Shrek, senap, Bims ögon.. Han älskar inte potatis, lök, ha galonbyxor till dagis eller att åka bil. Och så blev han nog lite sur när vi åka utan honom till Ryssland i tre nätter för när jag ringde hem för att prata med honom hade han bara en sak att säga "Mamma, jag älskar inte dig." Aj. Men jag visste att han hade det ljuvligt här hemma med mormor och morfar, och det tog inte mer än några kliv innanför dörren för att han hade tinat upp igen.
Pusslande är utbytt mot att springa. Springa ifrån spöken, jaga oss, bli jagad själv - energin är oändlig. Hemma är han utan blöja förutom nattblöjan. Nappen däremot är det kämpigt att släppa tanken på, men nu säger han i varje fall själv att han ska "slänga nappen när jag fyller år". Vidare så säger han att han vill ha en grön tårta när han fyller år, en Vargen-figur från Bamse och ett Thomas Tåg. De små plastfigurerna är fortfarande väldigt poppis och mellan dessa utspelas ständigt invecklade relationsdraman. Snacket går framåt och det är fantastiskt att kunna föra en vettig dialog nu äntligen. Jag älskar att gå och fika efter dagis och kunna sitta och prata med honom om allt möjligt. Få reda på vad som hänt på dagis, vad han längtar efter, vad han är rädd för. Det är mycket funderingar och diskussioner över vad som gör någon snäll, och vad som gör någon dum.
Om man bortser från godsaker och mackor så äter han inget vidare nu utan det är ett ständigt trugande vid matbordet. Han är oftast på gott humör, och mot Bim är han rakt igenom ljuvlig. Blir så oerhört stolt och glad när jag ser både hur snäll han är med henne och hur mycket glädje de redan ger varandra. 

Bim 9 månader


Mammammammammmamamma.. säger hon till allt och alla, men jag väljer att tro att det är just mig hon kallar på. Vår lilla sprallis drar 80 i kläder, äter precis allt hon blir serverad och tycker mycket om att få stå medan man håller henne i händerna. Favoritaktiviteten är att plocka ut och lägga i leksaker i en miniresväska. På golvet ålar hon sig runt, men mest baklänges och frustrationen över att inte kunna krypa ordentligt gör henne galet arg efter en stund. Fortfarande inga tänder men hon tuggar i sig mackor och frukt fint ändå.
Hon sover som en stock på nätterna och numera en förmiddagsvila på en timme, och en eftermiddagsvila på en och en halv timme. När inte Rigo uppmärksammar henne, hon inte får leka med hans lilla Lego eller om hon blir lämnad ensam i ett rum tjuter hon förtvivlat i höga skyn.. men annars är hon en solstråle från det att vi tar upp henne ur spjälsängen tills läggdax.. eller nja, nä.. hon har så sjukt kort stubin. Fräser och ryter så fort hon inte får som hon vill, men det går över snabbt. :)

Så här fin är hon när det gungas i vårsolen utanför dagis i varje fall.

Glädjepiller


Köpenhamnresans bästa lilla köp. En yttipyttig liten blå vas för ett par tior som står på frukostbordet nu och gör mig glad varje morgon.

Sushipremiär

Russia 1


Rysk mark. Närmare bestämt mark i gammal St Petersburg-stil. Snyggt, så här skulle jag kunna tänka mig att ha väggar eller golv i någon framtida vinterstuga.


Peter den stores grav. Som ligger vid Peter och Paul katedralen vid ön/fortet Peter and Paul som ligger lite utanför stan och är värt ett besök bara för dess coola utformning och historia. 


Givetvis rödbetssoppa alá Borstj. Överhuvudtaget har vi käkat så otroligt gott. Jag älskar dillen, osten, sötsakerna och deras makalösa potatis.


För en knapp tia åker man tunnelbana vart man vill, och jag skulle verkligen rekommendera alla St Petersburgsbesökare att åka tunnelbana. Stationerna är spektakulära, rulltrapporna oändliga och ryssarna så.. ordentliga. 


Vi på eurodiscoclub. Rökigt som satan, nerklädda killar, tokuppklädda tjejer. Bäst av allt såklart när de ryska schlagerdängorna kom på och alla gick bananas! En annan kväll testade vi även en Rockabillyclub inne i stan som är väl värd ett besök. Money Honey Club med coola killar som sjöng på lite halvengelska och inredning i topp-rock´n´roll-klass. 

Russia 2



Rymdmuseum vid Paul och Peter-fortet. Rätt intressant att strosa runt bland Laika-målningar och skrytberättelser om hur Ryssarna lyckades komma ut i rymden så snabbt.



Bästa restaurangbesöket under vår weekend var på Baklazhan (ligger i shoppinggallerian Galeria). Drivs av snygga Ginza projekt. Här käkar Andres lammtestiklar.



Och så mera mat.



Och ännu mera mat..



Och så slutligen den överlägset vackraste kyrka jag någonsin varit i. Och då bör nämnas att jag är en kyrkjunkie. Church of our savior on spilled blood - inte en kvadratcentimeter invändigt har lämnats osmyckad, utan de olika bibliska motiven i miniatyrmosaik tar upp såväl tak som golv. Helt enormt pampig. 

19 april 2012

34-åring i Ryssland


Vaknade av familjekörens (med Rigo i spetsen) klockrena Ja må hon leva med ett rungande fyrfaldigt HURRAAA! Sjukt mysigt att numera ligga som en stor hög av armar och ben i sängen och öppna paket och kramas en dag som denna.
Mamma och pappa som ska vakta barn och katter i dagarna fyra kom därefter med frukostsmörgåstårta, små marängbakelser och ännu mera paket. "Nej..köp inget, jag har redan allt" avfärdar jag alltid presentfrågor innan jag fyller år..men så sitter jag där likförbannat och kvittrar av glädje när jag hittar fotmassager, biobiljetter och snygga underkläder i små tjusigt inslagna paket. Rigo hade målat ett linne till mig och gjort ett färgglatt pärlhalsband som han skvallrat om redan för några dagar sedan. "Mamma, idag har jag gjort en sennt till dig".. "en present, vad spännande." "Ja, det är ett halsband. Jag ska inte säga det".
Så vid elva vinkade vi adjöss till kidsen och tog flyget till St Petersburg för en tuman hand weekend. En långpromanad på stan och en maffig kaukasisk middag senare har jag nu stupat i säng.
Bilderna:
1. Mammas oslagbara smörgåstårta
2. Nyincheckade
3. Uzbekistanskt lamm
4. Blingbling from my hubbie

15 april 2012

Här kommer jag

Vill dela med mig av förordet till en av mina favoritillustratörer Jesper Walderstens bok "Här kommer jag". Han är så sjukt bra att jag blir helt knäsvag..

Jag drar samma linje tusen och tusen gånger utan att den ena är den andra lik och skrapar på människan om och om igen och förundras över hur klumpig, vacker, kraftfull och ensam hon är.
Människan, hon, vi är ju en paradox i oss själva; vi bygger skyskrapor men kan inte hålla tätt, reser monument och köper mjukt toapapper. Vi drömmer om rymden med skrubbsår på knäna, sitter blick stilla när våra bilar rör sig.

Vi ler och kräks, slaktar och älskar.
Och vi söker efter meningen med livet men kommer inte på ett bra namn till kvinnans underliv.
Vi störtar regimer och kämpar med ombytet på stranden, uppfinner penicillin men har handsvett och klåda. Vi funderar över Gud och sträcker våra skinn, predikar och luktar på fingrarna. Vi planerar och spar, placerar och drunknar. Vi skriver fantastiska böcker utan att bli bjudna på festen. Och vi kämpar vidare i ett oändligt myller av atomer och planeter med våra små kroppar som alla försiktigt viskar "se mig, känn mig, för här kommer jag".

13 april 2012

Veckans två bästa minimöten

Eller borde titeln kanske lyda "Veckans två mest lärorika minimöten"..

- Jag och Rigo står i kön på Donken för att köpa cheeseburgare. Bredvid oss står en man som jag omedelbart stör mig på. Han är uppenbart stressad och tycks stå och spana efter någon öppning för att tränga sig, suckar ljudligt och är precis så där jäktad som jag får utslag av när folk är. Hur som helst, jag står där och hatar tyst en stund innan det blir vår tur. När jag ska betala vår cheeseburgare finns det inga pengar på kortet. Tio kronor och där står jag som ett pinigt jon medans Rigo redan börjat mumsa. Han i kassan blir sur och jag letar förgäves efter mynt i alla fickor. Men så sträcker stress-snubben fram handen och ger mig en tia. "Strunta i honom" säger han och syftar på det nu mycket irriterade restaurangbiträdet, "låt mig bjucka på en burgare". Åh. Tack snälla! Och så skammen över att jag stått där i smyg innan och fantiserat ihop vilket as den här killen måste vara.

- Den sura kvinnan i kassan på Apoteket. Eller är hon sur egentligen, eller bara inte så där amerikanskt ubertrevlig som jag föredrar? När jag handlar av henne idag för typ tretusonde gången frågar jag hur hon uttalar sitt namn som hon har broderat på apoteksrocken. Och så frågar jag varifrån det kommer och säger uppriktigt att jag tycker det var ett fint namn. Tystlåtna kvinnan skiner upp, ger mig ett paket våtservetter "till bebisen" gratis, berättar ett par anektdoter från livet i Polen och önskar mig och Bimsan "en solig och trevlig helg". Glada snälla kvinnan blev hon helt plötsligt. Eller har hon kanske varit det alltid? Bara att inte snabbt-dömande-kvinnan i mig gett henne en chans att visa det.

Två femminutersmöten som gjort mig glad (och kanske liite klokare) inför helgen. Har du något minimöte från veckan som betytt lite extra?

10 april 2012

Blue steel

Nattningssnack

- Mamma, jag älskar dig.
- Jag älskar dig också.
- Schhh, nu pratar jag! JAG älskar DIG.

08 april 2012

Påskdagsbio - Mästerkatten

Mycket spännande första timmen!
Sista kvarten... nja.... sådär.

Socker och gelantin byggde dessa barn

06 april 2012

05 april 2012

Skärtorsdag och dagiskälsk

I natt hade påskharen smygit sig in och lämnat både majskrokar, Lego och godis visade det sig till vår stora glädje. Det målades prickar på Rigos kinder, men när hucklet och kjolen skulle på skrek han i höga skyn. - Jag VILL inte klä ut mig!  Det är bara för mig att kill my darling-idé om små söta ungar som jag får klä ut som jag vill och den där gigantiska utklädningslådan i barnrummet. Sånt som jag ju tycker är så lattjo. Men han avskyr. Verkligen. Till och med till den grad att dagis tog upp det på vårt senaste utvecklingssamtal. "Vi försöker uppmuntra att barnen leker med olika identiteter". Jo visst. Men sonen säger klokt "Jag vill se ut som Rigo".  Så han såg ut som Rigo, fast med prickar, när han lämnades till påskfirandet på förskolan i morse. Påskfirandet består en "påskkarneval" som jag just beskådat från balkongen. Ett sextiotal små påskpyntande ungar och och ett gäng vuxna ledare som går i tåg genom närområdet, sjunger sånger och spelar på trummor och maracas. Så himla himla fina!

Måste se till att köpa någon påskpresent till personalen idag. De är så obeskrivligt kärleksfulla, tålmodiga, kul, kloka och pedagogiska med barnen - att det är en ynnest att få lämna det bästa man har i deras händer varje dag. Vilka hjältar och hjältinnor de är!

02 april 2012

Köpenhamnhelg

I fredags åkte jag med några sköna damer till Köpenhamn och njöt av kompissnack, ljuvlig mat, köttbyn, smörrebrön, röd korv och allt det där andra som gör vår grannhuvudstad så härlig.
Helgens bästa käk: http://www.cofoco.dk/ltc_menu.php
Helgens bästa barhäng: Pate Pate i Köttbyn.
Helgens bästa shopping: En turkos minivas för typ vitsippor.
Helgens flax: Gratisuppgraderingen av våra dassiga hotellrum till varsin gigantisk svit med takterass.