Sidor

24 oktober 2009

Otrevliga upptäckter man gör om sig själv - del 2

Eller borde rubriken lyda "Am I going nuts?"

När vi hade det obligatoriska kuratorsamtalet på sjukhuset för att bli beviljade planerat kejsarsnitt frågade kuratorn om jag hade några andra ologiska rädslor, förutom att mitt barn skulle dö vid en vaginal förlossning. Jag svarade nej direkt, det var bara detta jag var livrädd för.
Men så började jag fundera efteråt. Det är det ju inte alls.

Sedan några år tillbaka avskyr jag att köra bil. Var med om en mindre krock för ett gäng år sedan och sedan dess får jag hjärtklappning och börjar svettas om jag vet att jag förväntas köra bil under dagen. Inte alltid, men ofta.

Och så duckar jag så fort någon ska öppna en flaska champagne. Att öppna en själv är inte att tänka på. Ploppet, det där som överaskar varje gång fast man VET att det ska komma - det är det som är det läskiga.

Inför sonens namngivningskalas hade jag köpt en påse ballonger att pynta med, men håll i hatten... nu hade ÄNNU en noja dykt upp. Hur mycket jag än försökte kunde jag inte förmå mig själv att blåsa upp dem. Så fort jag närmade mig munnen med ballongen blev jag helt darrig, övertygad om att ballongen ska smälla om jag blåser upp den och snärta till mig i ansiktet.
Fullständigt ologiskt. Jag har blåst upp hundratals ballonger i mitt liv. Liksom jag har kört bil hundratals mil och öppnat hundratals champagneflaskar (nåja..). Obegripligt.

De senaste dagarna har jag fått reda på att såna här olika nojor även poppat upp hos kompisar. Någon är plötsligt rädd för att resa, en annan för att stämma sin gitarr. Vad händer? Men framförallt, kommer jag behöva sluta mina dagar i ett panic room?

3 kommentarer:

Petra sa...

Vi diskuterade det här igår kväll.
Jag är jätterädd för att tända eldar. Jag kan inte sätta på grillen och ve fasa om jag någongång måste tända elden till badtunnan!

Lilla Duktig sa...

Det är helt sjukt. Jag har också lagt till mig några nojor under de senaste åren.
Värst var nog panikångesten. Den satt i ett par år.

Jennie sa...

Jag såg på the Butterfly effect igår, nu är jag livrädd att blonda-tok-liknande små tjockis barn ska stoppa min vovs i en säck och tänka eld på den.. obehagligt!