Sidor

03 mars 2008

Uppfostransfråga

Om en katt bits när han leker.. och man vill lära honom av med det, what to do?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Håll handen still och sluta lek med honom. Säg: "Det här är min hand och biter du den så kommer jag inte leka med dig."
Tillslut så fattar de galloppen :)

Anonym sa...

Att ha en katt som kan hela meningar är lite fräckt och inte så troligt ;) Det är en kattunge och de SKA bitas för att de lär sig vad som är vad. Katten kommer "lära sig" och sedan sluta med det.

Men snälla, tro inte att ett djur förstår vad du säger =) De är DJUR och inte människor, hihi.
Det är inte vad du säger utan HUR du säger det.

Anonym sa...

"Att ha en katt som kan hela meningar är lite fräckt och inte så troligt ;)"
Förstår hela meningar låter kanske mer rätt =)

Anonym sa...

hekena, du menar väl inte att man bara ska låta honom bita? Då tror jag att han fortsätter med det när han blir stor. Min ena gör tyvärr det och det är skitjobbigt.. Men katter biter och sparkas och kloas när de leker, så ska det ju va. Jag tror det är viktigt att inte leka med händerna utan ha nån leksak emellan så att katten biter i leksaken. Annars blir ju händerna leksaker som man kan gå loss på även i vuxen ålder, och då gör det ONT! Händer ska vara till för mys och mat. Jag tror oxå på att bara stanna upp och ta bort handen, inte säga nånting. Det måste nog ske på en gång så att katten (förhoppningsvis) förstår att "om jag gör sådär så slutar det roliga".

Anonym sa...

Jag vet mycket väl att katten inte förstår hela meningar :)
Men jag själv har alltid tyckt att det är bäst att berätta för katter (eller bebisar för den delen) vad som händer och varför det händer. Så klart de inte förstår allt. Men de kan förstå andemeningen. De märker att något händer. Leken slutas. Människans koncentration har ändrat fokus. människan talar med annan röst. Med tiden kan den koppla ihop bitandet med att leken avslutas :)

Lycka till!

Anonym sa...

Håller med Jenny. Jag har också en "bitare" som jag jobbar med. Vi var alldeles før snælla nær han var liten och bara tvættade såren och lekte vidare. Det betalar vi før nu. Vi leker nu bara med leksaker (snøren, råttor) som han kan gå loss på. Våra hænder ær bara før mys. Ibland blir det fel men då hytter jag med ett finger precis framfør nosen (jag rør inte) sæger høgt och argt FY! sen går jag dærifrån. Då blir det lættare før en varelse med hjærna som en valnøt att haja læget.

Anonym sa...

Min gamla Elvis var galen som kattunge och bet gärna och hårt i vristerna...Sen blev han en lugn och härlig gubbe på äldre dar! Jag har ingen aning om din fråga, men de bits nog mest pga jaktinstinkten, de brukar ju övningsbråka ganska mkt i kullarna. Som straff till katter kan man ju duscha med en vattenspruta!

Anonym sa...

Sprätta honom på nosen! Mina katter har aldrig bitits faktiskt, ller klöst. Men de är ju tjejer. :P

Dinnajad sa...

Tips på en bra bok i ämnet
http://www.canis.se/nettbutikk/omtale.php?id=168

Korta varianten ; när han biter-sluta att lek.

De lär sig att bits de tar det roliga slut.

Sen när han gör något bra- belöna genom lek eller nåt annat katten vill ha(t.ex.godis)

Lillraggan sa...

Har hört någonstans att man inte kan tvinga katter till att göra rätt genom att säga åt dem. Man får väl tänka på varför katten biter och det är ju för att få din uppmärksamhet. Om du tillåter honom att bita dig genom att säga fy och sedan fortsätta leka med honom, så tror han att det är ok med ett sådant beteende. Våran katt får inte vara i sovrummet och när han ville in förrut så "förstörde" han grejer utanför dörren; välte lampor, rev ner papper från hallbyrån, skrapade på dörren etc. Till en början så sprang jag ut hela tiden och skrek på honom, men då fick han ju precis som han ville; min uppmärksamhet och bara fortsatte. Tricket är att inte bry sig om honom, ge honom inte din uppmärksamhet och din kärlek när han är omöjlig!

Åsneägare sa...

Jag skulle ta katten i nackskinnet med tanke på att de har en inbyggd "bli stilla"reflex där. Den reflexen har de med sig sedan de var små och mamman bar dem i nackskinnet. På samma sätt gör hanen när han vill para sig-biter honan i nacken...

Siram sa...

Blås på honom eller spruta vatten med vattenspruta! Eller nyp honom i nackskinnet. Det funkar på vår katt!

Anonym sa...

Så här gjorde jag:
Först hade jag en katt som klöste, bet och var jobbig. Då sprutade jag vatten, ropade och jagade ( kul, tyckte hon.
Nu har jag en annan katt. Fick ett tips av en. När katten gör fel KNÄPP MED FINGRARNA, sen tar du tag i nackskinnet, MORRAR (som en katt)titta katten i ögonen och säger NEJ!

Så smånigom kunde jag vara i ett rum, höra vad katten gjorde, tex på bokhyllan. Knäppte med fingrarana och hörde att hon hoppade ner på golvet.

( dagens blogg hos mej är ett undantag :-) )

Lycka till!

Anonym sa...

näe, det menar jag inte