Sidor

21 april 2007

Foto och film

Något som jag tycker är viktigt är att få fina bilder från sitt bröllop. Jag har sett många som skrivit att de ångrat att de tog kompisen som fotograf. Och visst, har man någon som man vet är duktig så är det ju bra, men annars tycker nog man ska sattsa på en bra fotograf. Det är ju bilder du ska kunna se tillbaka på när du och din man sitter där gamla och rynkiga. Vi hittade en fotograf vi gillar skarpt!

Att ha någon som filmar hade vi inte tänkt att ha från början, men av en slump såg vi en kille som jobbar med sånt och vi var i ett läge där vi bara körde på, så vi bokade honom. Det känns både onödigt och viktigt. Man kan ju få fint filmat av familjen, men man vart så lockad av att få det fint redigerat på både vhs och dvd. Det kan ju vara ganska kul att ha det också. Som filmaren sa, man glömmer snabbt vad alla talare har sagt under middagen och det kan faktiskt vara kul att ha på band då =)

2 kommentarer:

Henke sa...

Vid valet av fotograf bör man vara nog med vad som gäller för bilderna man betalt så dyrt för. Man vill ju självklart kunna använda bilderna hur man vill, men en del giriga fotografer nöjer sig inte med sitt höga arvode utan ska sen behålla upphovsrätten för att kunna styra och ställa samt ta jäkligt bra betalt för extrabeställningar, förstoringar osv.

Läs tex vad som gäller för fotografen som nämns i detta inlägg:

"Alla bilder av Camilla Dahlin, Adora Foto är skyddade av upphovsrätten.

Det betyder att inga bilder får kopieras, scannas eller på något annat sätt reproduceras eller publiceras utan ett skriftligt tillstånd från fotografen. Bildköparen ansvarar ovillkorligen för att upphovsrätten upprätthålles. Negativ är fotografens egendom om inte annat skriftligen överenskommits.

Jag förbehåller mig rätten att publicera bilderna i skyltsammanhang och på min hemsida, om annat ej överenskommits. "

Anonym sa...

Mm.. när vi letade efter fotograf så skcikade vi säkert offertförfrågan till 40 st bra fotografer. Det var knappt någon av dessa som kunde tänkte sig att ge bilderna digitalt till oss efter bröllopet, så att vi själva kunna göra vad vi vill med dem. Även fast själva fotograferingen var skitdyr i sig. Varje förstoring man vill ha efteråt kostar ytterligare en bra slant.

Därför valde vi att anlita någon helt annat. Som ger oss totala rättigheterna till bilderna efteråt.

Så det gäller verkligen att tänka på detta när man bokar fotograf. Vill man bara ha sitt album, eller vill man faktiskt "äga" sina bilder.